Modellen klarnar fast inte

Skatteverket-loggaJag har ägnat några poster åt piratbashing, och fått ganska klart för mej att ingen finns som lyckas besvara de frågor jag har angående piratrörelsens ståndpunkter. Nu ska jag försöka vara lite öppnare, för en ledtråd har jag äntligen fått.

En artikel i SVD samt Facebookgruppen Nej till tv-licens bekräftade en fundering jag haft. Tydligen finns en vag tanke att skapande verksamhet ska finansieras genom skatter. Pengar ska alltså inte betalas till upphovsmän, artister eller arbetare i den kreativa sektorn för nyttjande av deras produkter eller tjänster, utan de ska avlönas genom någon typ av skattesystem.

Hur det ska fungera och hur man ska ansöka om inkomst från skattepotten återstår att se, men tack ni som ledde mej på vägen. Nu lite nya frågor, om någon kan svara:
– Piratpartiet anser att staten ska blanda sig i människors liv så lite som möjligt, men promotar samtidigt en statsstödd lönebildning till den kreativa sektorn. Hur går det ihop?

– Hur ska lönenivåerna sättas inom detta system och hur väljer man ut vilka som ska avlönas?

Advertisements

2 Responses to “Modellen klarnar fast inte”


 1. 1 Mikael Popovic June 5, 2009 at 7:22 am

  Jag avundas din tydliga saklighet. Jag hade nog förmodligen slängt ur mig saker som att Piratpartister är idioter som tror att…osv.
  Det blir en väldigt stor apparat att betala ut till artister, låtskrivare, ägare av inspelning etc.
  Som du säger, vilka skall få ansöka om lön ur potten? Övrig struktur i musikindustrin, de som investerat i musikstudios, tekniker, producenter etc., vad händer där, skall de också få ansöka…jag inser här att jag skriver de saker som redan finns med underförstått i ditt korta, mycket sakliga, resonemang.
  Jag återgår till mitt…
  Ha det!

  /Poppe

 2. 2 GramtonePelle June 8, 2009 at 8:33 am

  Tack du Poppe. Jo, det skulle vara intressant att få klart hur de tänker sig i praktiken.

  /P


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Gramtone

Gramtone är musikutgivare och bas för ett gäng musiker och låtskrivare, baserade i Norrköping. Vi äger bolaget och studion tillsammans, folk med olika bakgrund och olika smak. Två dussin är vi, som ställer allt vi äger i ett rum och säger: varsågoda. Ett kollektiv av individualister har vi kallats, och varför inte: Grammisar har vunnits, stipendier har fåtts, medan somliga är kända för helt andra saker. Alla spelar roll, men inte nödvändigtvis rock. En driver ett enmansprojekt, en annan är med i fem band samtidigt. Några är runt 20, några har fyllt 50. En fick pris för årets bästa museum. Någon ligger bakom Softubes banbrytande pluggar och någon har fått utmärkelse för, hör och häpna, bästa fotbollslåt.

Gramtone satsar på en liten, spännande utgivning av ostyrig, vacker musik. Lyssna där du vill, vi finns i alla de vedertagna kanalerna. Vissa spelar live, andra spelar in. Några älskar att skriva låtar, andra spelar gitarr så fingrarna blöder. Gramtone är en plattform som används av varje band och artist som det passar dem bäst. Ibland är vi en lekplats, ibland kreativt nav, affärsyta eller en trampolin för musikkarriärer. Vi blir planterade och uppodlade av varandra, och vi gillar't. Vi tycker att musik gör tillvaron större och vill man att något ska finnas, då ska man också skapa det. Tre dussin utgivningar hittills, och mycket på gång. Titta in, lyssna in, och häng med.

Advertisements

%d bloggers like this: