Bandnamn och fantasi

Bandnamnen är på väg att ta slut, skriver DN. Det får mej att minnas alla diskussioner för länge sedan med bandmedlemmar som blev osams över usla namn. Jag vill int ens återge förslagen. Bara ett är jag stolt över: “Trummaskinspoeterna”. Sen när internet dök upp, så blev det tydligt att ett Thailänskt band och ett svenskt kollektiv kan hamna i clinch över domännamn, sökvägar m.m. Med Spotifys intåg blir det ännu tydligare. Sök på snabba, effektiva bandnamn, så får du sannolikt upp massor av träffar. Svårt att hitta rätt förstås.

Och vilka fåniga “vanliga” ord: Bliss, Mirage, One, Gemini, Legacy och Paradox… Fasen, är det bara Enya-derivat och vitsminkade teknosyntare som startar band? Nåja. Förhoppningsvis kan det leda till roligare bandnamn ändå. Längre och mer fantasifulla kombinationer är bara sunt. En gammal favvis: Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tish (Spotifylänk)

Saknas inspirationen, så finns bandnamnsgeneratorer. Vad sägs om “Robotic Autumn university”?

Och roligt när ens husgudar får intervjuas. John Paul Jones alltså… Them Crooked Vultures på Myspace

För övrigt så sker samma inflation när det gäller låtnamn. Men en del är strategiska och döper sina låtar till samma namn som en superkänd låt. Fler hittar låten och lyssnar. Hur många låtar heter “Thriller” eller “Yesterday”?

Advertisements

0 Responses to “Bandnamn och fantasi”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
Gramtone

Gramtone är musikutgivare och bas för ett gäng musiker och låtskrivare, baserade i Norrköping. Vi äger bolaget och studion tillsammans, folk med olika bakgrund och olika smak. Två dussin är vi, som ställer allt vi äger i ett rum och säger: varsågoda. Ett kollektiv av individualister har vi kallats, och varför inte: Grammisar har vunnits, stipendier har fåtts, medan somliga är kända för helt andra saker. Alla spelar roll, men inte nödvändigtvis rock. En driver ett enmansprojekt, en annan är med i fem band samtidigt. Några är runt 20, några har fyllt 50. En fick pris för årets bästa museum. Någon ligger bakom Softubes banbrytande pluggar och någon har fått utmärkelse för, hör och häpna, bästa fotbollslåt.

Gramtone satsar på en liten, spännande utgivning av ostyrig, vacker musik. Lyssna där du vill, vi finns i alla de vedertagna kanalerna. Vissa spelar live, andra spelar in. Några älskar att skriva låtar, andra spelar gitarr så fingrarna blöder. Gramtone är en plattform som används av varje band och artist som det passar dem bäst. Ibland är vi en lekplats, ibland kreativt nav, affärsyta eller en trampolin för musikkarriärer. Vi blir planterade och uppodlade av varandra, och vi gillar't. Vi tycker att musik gör tillvaron större och vill man att något ska finnas, då ska man också skapa det. Tre dussin utgivningar hittills, och mycket på gång. Titta in, lyssna in, och häng med.

Advertisements

%d bloggers like this: